Bilinç üzerine — Bir Balina İntiharı
--
Merhaba, bu içerikte geliştirdiğim bilinç mekaniği teorisine farklı bir açıdan bakacağım, sosyal medya üzerinden gördüğüm bir içeriğini benim bilinç mekaniği teorime göre yorumlayacağım. Bahsettiğim bilinç mekaniğiyle ilgili içerikleri en aşağıya bırakıyorum
İntihar eden balina.
Twitter’da gezinirken aşağıdaki gibi bir içerik buldum. Sanırım bizim katil balina dediğimiz bir balina türü ve akvaryumda yaşıyor. Görüntülerde balina kendisine zarar veriyor ve intihar girişiminde bulunuyor. Daha önce de pek çok kez denk geldiğim bir şey bu büyük akvaryum canlılarının bunalıma girmesi ve intihar etmesi. Bu da o vakalardan birisi.
Bazen bu intihar vakalarını açık denizdeyken hatta grup halinde yapıyorlar. Ama bu yazımızda konu bu olmayacak, çünkü burada çok farklı bilinmeyenler var. Yani değişkenler yeterince bilinmiyorsa yorum da hatalı olur.
Sadece bu içerik bilincin sadece bizim tekelimizde olan bir değer olduğunu iddia eden aptal fikri çürütmeye yetiyor da artıyor aslında. İntihar gibi bir düşünceyi sadece motor becerileri olduğunu iddia ettiğimiz bir canlı nasıl düşünüp eylem haline getirebilir?
Bunu bilinçsiz veya sadece motor becerilere sahip bir canlı ya-pa-maz. Dolayısıyla sadece bu argüman dahi bu içerikte izlediğimiz canlının bir öz farkındalığı olduğunun ispatıdır. Şimdi bu ispatı benim teorilerime göre daha somut hale getirecek, buradaki intiharın mekaniğini anlatacağım.
Kendisi için hareket edebilme yeteneğine sahip olan her işlem gücü(hayvanlar insanlar vb.) az veya çok bilinç sahibi olmak zorundadır. “Tanrılar ve Sayılar” başlıklı içeriğimde tamamen bu konuya odaklanıyorum. Yine aynı başlıklı yazının içeriğinde ve “İnsan neden bilgiye ihtiyac duyar?” başlıklı yazılarımda bilgi işleme ve yaşam arasındaki ilişkiye ve canlıların neden intihar etmediğine odaklanıyorum.
Ancak bu içerik üzerinden ilerlersek; Balina benim teorime göre “kendisi için hareket etme yeteneğine sahip olan bir işlem gücü” nesnesi sınıfında olduğu için, bir öz farkındalık, bir bilinç sahibi olması da zorunludur. Bilincin yetenekleri ise; ortam verisi işleme yeteneği ve işlem gücü, bedenin hacmi ve hareket yeteneği gibi değişkenlerin oluşturduğu harmoniye göre gelişmiştir. Kısaca balina tıpkı bizim gibi bir öz farkındalık ve bilinç sahibidir. Sadece bizim geliştirdiğimiz “dil” özelliğine sahip olmaması sebebiyle işlem gücü bize göre çok daha gerilerdedir. Ama bu bahsettiğim öz farkındalık ve öz bilinç taşımasına engel teşkil etmez.
İntihar rasyoneldir.
Balina intihar etmeye karar vermiştir. Çünkü “Tanrılar ve Sayılar” başlıklı içerikte belirttiğim gibi, bilincin yaşayabilmesinin altındaki motivasyon; etrafındaki bilgi çemberini sürekli genişletmesi ve geleceğe göre pozisyon alma isteğidir. Yukarıdaki balina örneğinde bu potansiyel ortadan kaldırılmıştır. Balina bir havuzdadır, yemeğini yer yüzer, belirsiz hiç bir şey yoktur. Balina geleceğe göre pozisyon alamaz hale gelmiştir, bu yüzden sahip olduğu bilinç işlevsiz hale gelmiştir.
Balina intihar etmelidir, çünkü balina için en rasyonel sonuç budur. Bilinç anlamsızlaşmıştır, yaşamanın bir anlamı yoktur ve intihar yoluyla bilinç kendisini yok ederek, hem kendisini hem sahip olduğu sıkıntı yükünden kurtulmuş olur. Çünkü öz bilincin kendisi artık işlevsiz hale geldiğinden elinde sadece hissettiği sıkıntı vardır. Sıkıntının ağır baskınlığı altında bilinç ezilmiştir ve sürekli acı çeker.
Bunlar da yukarıda bahsettiğim içerikler.